In mei 2015 staat in NRC een oproep aan Amsterdammers om met ideeën te komen voor de viering van Amsterdam 750 jaar stad in 2025.
Op 27 oktober 2015 pitcht Rian het idee ’Grachten van Smaragd – alle woonboten een groendak’ op de bijeenkomst ‘Amsterdam 750 – nog tien jaar te gaan’ in Pakhuis de Zwijger. De ontvangst is zeer positief!
Het idee sluimert verder in onze gedachten tot we het weer een keer kunnen presenteren op het FabCity Ideelab van De Gezonde Stad op 6 juni 2016. Ook daar zijn de reacties zeer enthousiast. Tijd om uit te vinden wat woonbootbewoners zelf eigenlijk van het idee vonden!
Om dat te peilen besluiten we een pilot te gaan op te zetten op kleinere schaal, in onze eigen buurt: de Da Costabuurt in Amsterdam Oud-West, een stukje stad met een hoge concentratie woonboten: 103. Met financiële steun van de gemeente organiseren we een informatieavond, waarvoor we bij alle woonbootbewoners in onze eigen wijk, een uitnodiging bezorgen.
Maar liefst bijna een kwart van alle woonbootbewoners komt op de eerste informatieavond 13 december 2016. Gemeente, Rooftoprevolution en groenbedrijf Van der Tol geven presentaties. Het is inspirerend en aanstekelijk, en duidelijk dat er nog vele vragen zijn. Met een enthousiaste kerngroep gaan we daarmee aan de slag.
Een van de betrokken woonbootbewoners stuurt een advertorial van Sedumworld uit het blad Vlot door, over een lichtgewicht Sedumsysteem, speciaal geschikt voor woonboten.
Op de tweede bijeenkomst op 6 februari 2017 licht Jan Mossel, de leverancier, dat lichtgewicht systeem, toe: de helft van het gewicht en de kosten van een traditioneel systeem, je kunt het zelf aanleggen… Daarmee lijkt een groendak voor de aanwezige woonbootbewoners ineens heel bereikbaar.
Om te ervaren hoe makkelijk het gaat, leggen we met ons eigen groep zelf het groendak aan op de woonark Bilderdijkkade 801. Hier zie je Jan Henk van Rooftop Revolution het eerste rolletje Sedum overhandigen aan Birgit Snaaijer, de eigenaresse, die het weer doorgeeft aan Rik Hartog, woonbootbewoner aan de Amstel en bestuurslid van Woonboot Vereniging Amsterdam. Vele handen maken licht werk en binnen 3,5 uur heeft het dak een metamorfose ondergaan.
De aanleg van een volgend dak, op de Stadhouderskade in Amsterdam, is aanleiding voor het Vara programma ‘Groen Licht’ om opnamen te maken. Na weer één ochtendje werk op 4 maart 2017, wederom een groene oase… en een goedkeurend oog van een nijlgans op het speciale Vlinder en Bijenhotel. Het item wordt uitgezonden op maandag 22 mei 2017.
Stichting Grachten van Smaragd
Op 14 september 2018 is de Stichting Grachten van Smaragd – alle woonboten een groendak! opgericht en kort daarna de ANBI status verkregen. De informatie ten behoefte hiervan vindt u hieronder.
ANBI Gegevens
Gegevens van de stichting
Naam: Stichting Grachten van Smaragd
RSIN: 859169625 KvK: 72602155
Bankrekeningnummer: NL45TRIO0379444119
Oprichtingsdatum: 14 september 2018
Contactgegevens
Website: https://www.grachtenvansmaragd.nl
Mailadres: smaragd@xs4all.nl
Postadres: Da Costakade 192-III =, 1053 XG Amsterdam
Doelstelling (visie en missie)
Missie Grachten van Smaragd – alle woonboten een groendak, als cadeau voor Amsterdam in 2025 bij haar 750ste verjaardag.
Doelstelling De stichting heeft ten doel: 1) Het bevorderen van de vergroening van, in eerste instantie, Amsterdamse oppervlaktewateren, middels het enthousiasmeren en stimuleren van waterwoningeigenaren – en – bewoners, inwoners en ondernemers van de stad en gemeentelijke, provinciale, landelijke en Europese overheden tot het nemen van duurzame, vergroenende maatregelen aan en om de waterwoningen in het algemeen en de aanleg van groendaken in het bijzonder. Dit doel is ten tijde van de oprichting van de stichting pakkend vervat in de slogan ‘Grachten van Smaragd – alle woonboten een groendak, als cadeau voor Amsterdam in 2025 bij haar 750ste verjaardag’. 2) Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de – ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn. 3) Daarnaast houdt de stichting zich voor enige batig saldo van haar activiteiten toe te wenden voor de ondersteuning van erkende goede doelen die bijdragen aan de verduurzaming van de planeet Aarde en haar bewoners.
Er is geen beloning van toepassing op verrichtingen van de bestuursleden van de Stichting. Zoals vermeldt in de oprichtingsstatuten van de stichting is het bestuur niet bevoegd.
Toon en Rian werken vrijwillig aan Grachten van Smaragd. Voor het organiseren van events konden we drie keer met succes een buurtbudget in Stadsdeel Amsterdam West aanspreken. Sinds 2019 nemen we frequent deel aan de stadsdeelgericht buurtparticipatiebudgetten van de gemeente Amsterdam. In Amsterdam Centrum werd Grachten van Smaragd zowel in de editie 2020 als editie 2021 door de bewoners verkozen. Het hele budget wordt besteedt aan startpremies voor woonbootbewoners, en één publiciteitsuiting. In juli 2017 opperde onze zeer gewaardeerde partner Sedumworld dat een commissie per gerealiseerd groendak onze organisatiekosten zou kunnen dekken. Daar zijn we heel erg blij mee, want zo kunnen we net iets meer doen. In 2020 sloot Groendakcoach zich daarbij aan. Ook met andere leveranciers proberen we wanneer dit opportuun wordt een commissie van 5% overeen te komen. We willen graag onafhankelijk blijven opereren. Door zelf geen financieel belang te hebben, kunnen wij, in onze ogen, woonbootbewoners open benaderen met ons idee. Daarnaast vinden we het belangrijk dat goede doelen initiatieven in Nederland zich verbinden met goede doelen initiatieven elders in de wereld. De commissie wordt daarom als volgt ingezet:
2/5e doneren we aan Samos Volunteers, de internationale vrijwilligersorganisatie die samen met vluchtelingen zelf, op het Griekse eiland Samos, vluchtelingen ondersteuning biedt. Sinds 2016 werkten we daar eens per jaar als vrijwilliger of probeerden we anderszins dit initiatief te ondersteunen. Je kunt Samos Volunteers volgen op facebook. Onder andere in juli 2019 wijdde de NOS een artikel aan de hemeltergende situatie op Samos en helaas is in 2020 de situatie in Samos verder verslechterd.