Grachten van Amsterdam

Wie zijn wij?

 

Grachten van Smaragd is een vrijwilligersorganisatie en onafhankelijk informatiepunt van en voor, woonbootbewoners. Het initiatief komt van twee walbewoners van de Da Costakade, Amsterdam:  Rian Verpalen en Toon van de Put. Uitkijkend uit op 13 grijze woonbootdaken en dagelijks fietsend langs wel 80 grijze daken en dachten we: “Dat kan anders!” Sinds 2105 werken we belangeloos, enthousiast en met behulp van vele woonbootbewoners aan het vergroenen van alle woonbootdaken in A’dam. Een geweldige inspirerende klus om in onze vrije tijd te klaren, wij nodigen u uit: sluit u aan en vergroen ook uw dak!
Mijn naam is Veron Koster, woonbootbewoonster op de Da Costakade, vrouw van Dick en moeder van Dirk en Jan. Sinds 2018 hebben wij een groendak, waar ik erg blij mee ben. Iedere keer als ik het trappetje af ga naar de voordeur kijk ik even naar hoe mooi het dak eruit ziet. Het zorgt altijd voor een glimlach op mijn gezicht. Dat gun ik anderen ook. Dus toen Rian en Toon mij vroegen om te komen helpen, heb ik ja gezegd.
Wat een mooi doel om met elkaar te proberen om zoveel mogelijk groene daken aan te leggen. Wat wil je nog meer, extra isolatie voor je woonboot en een verrijking voor de buurt! We helpen je graag op weg.

Ik ben Erik den Boer. Bioloog en voormalig woonbootbewoner in Amsterdam. Vanwege mijn hang naar natuur ben ik naar het oosten,  opgeschoven maar Amsterdamse woonboten in hebben nog steeds mijn hart. Want een groendak heeft behalve veel praktische voordelen, ook een ecologische waarde. Ik werk als TV-maker voor groene TV-programma’s en heb eens een item gemaakt waarin een bioloog maar liefst 63 bijensoorten op groene daken vond! Samen met de andere bestuursleden zie ik uit naar een groen en natuurrijk lint van daken door de hele stad!

Het begin

In mei 2015 staat in NRC een oproep aan Amsterdammers om met ideeën te komen voor de viering van Amsterdam 750 jaar stad in 2025.

Op 27 oktober 2015 pitcht Rian het idee ’Grachten van Smaragd – alle woonboten een groendak’ op de bijeenkomst ‘Amsterdam 750 – nog tien jaar te gaan’ in Pakhuis de Zwijger. De ontvangst is zeer positief!

Het idee sluimert verder in onze gedachten tot we het weer een keer kunnen presenteren op het FabCity Ideelab van De Gezonde Stad op 6 juni 2016. Ook daar zijn de reacties zeer enthousiast. Tijd om uit te vinden wat woonbootbewoners zelf eigenlijk van het idee vonden!

Om dat te peilen besluiten we een pilot te gaan op te zetten op kleinere schaal, in onze eigen buurt: de Da Costabuurt in Amsterdam Oud-West, een stukje stad met een hoge concentratie woonboten: 103. Met financiële steun van de gemeente organiseren we  een informatieavond, waarvoor we bij alle woonbootbewoners in onze eigen wijk, een uitnodiging bezorgen.

Maar liefst bijna een kwart van alle woonbootbewoners komt op de eerste informatieavond 13 december 2016. Gemeente, Rooftoprevolution en groenbedrijf Van der Tol geven presentaties. Het is inspirerend en aanstekelijk, en duidelijk dat er nog vele vragen zijn. Met een enthousiaste kerngroep gaan we daarmee aan de slag.

Een van de betrokken woonbootbewoners stuurt een advertorial van Sedumworld uit het blad Vlot door, over een lichtgewicht Sedumsysteem, speciaal geschikt voor woonboten.

Op de tweede bijeenkomst op 6 februari 2017 licht Jan Mossel, de leverancier, dat lichtgewicht systeem,  toe: de helft van het gewicht en de kosten van een traditioneel systeem, je kunt het zelf aanleggen… Daarmee lijkt een groendak voor de aanwezige woonbootbewoners ineens heel bereikbaar.

Om te ervaren hoe makkelijk het gaat, leggen we met ons eigen groep zelf het groendak aan op de woonark Bilderdijkkade 801. Hier zie je Jan Henk van Rooftop Revolution het eerste rolletje Sedum overhandigen aan Birgit Snaaijer, de eigenaresse, die het weer doorgeeft aan Rik Hartog, woonbootbewoner aan de Amstel en bestuurslid van Woonboot Vereniging Amsterdam. Vele handen maken licht werk en binnen 3,5 uur heeft het dak een metamorfose ondergaan.

Een heel tevreden team, en blije eigenaresse en buurt, en wij hebben ons filmpje dat laat zien hoe eenvoudig en leuk het is om samen zelf een Sedumdak aan te leggen.

De aanleg van een volgend dak, op de Stadhouderskade in Amsterdam, is aanleiding voor het Vara programma ‘Groen Licht’ om opnamen te maken. Na weer één ochtendje werk op 4 maart 2017, wederom een groene oase… en een goedkeurend oog van een nijlgans op het speciale Vlinder en Bijenhotel. Het item wordt uitgezonden op maandag 22 mei 2017.

Stichting Grachten van Smaragd

Op 14 september 2018 is de Stichting Grachten van Smaragd – alle woonboten een groendak! opgericht en kort daarna de ANBI status verkregen. De informatie ten behoefte hiervan vindt u hieronder.

ANBI Gegevens