Grachten van Amsterdam

Etiquette Opheffingsactie Grachten van Smaragd 2024

Posted on by RianToon

Voor de Opheffingsactie 2024 hanteert stichting Grachten van Smaragd de volgende etiquette:

Woon je in één van de bovengenoemde stadsdelen? Pak je kans en ga aan de slag!

Jaarverslag 2023 online

Posted on by RianToon

Het GvS Jaarverslag 2023 is op 31 maart 2023 door het Bestuur van de Stichting goedgekeurd en geplubliceerd. Uit het voorwoord van de voorzitter: “Zoals voorspeld in het jaarverslag 2022, is 2023 een teleurstellend jaar voor Grachten van Smaragd geworden. Vol goede moed startten we een beproefd concept: “De Herfstactie”. Echter zonder de aanvullende subsidies bleef het resultaat ver achter. Het leverde slechts 5 groene daken op. Daarmee nadert het totaal aantal groene woonbotendaken in Amsterdam zo langzaam 265, wat ons toch nog steeds zeer verheugt.

We zijn er trots op dat Grachten van Smaragd over 2023, de vrijwilligersorganisatie voor en met bootvluchtelingen op Samos, Samos Volunteers, kan ondersteunen met een donatie van € 183.”

Resultaat Biodiversiteits pilot West Bekend!

Posted on by RianToon

Evaluatie pilot biodiverse groene daken voor woonboten

Traditioneel geldt er in de groendakenwereld een vuistregel: hoe dikker de substraatlaag, des te gevarieerder de mogelijke beplanting. Echter hoe dikker je de groenlaag maakt, des meer gewicht op het dak drukt en hoe verder een woonboot in het water zakt. Biodiverse groenoplossingen bleken in de pilot minimaal 70 kg per m2 te wegen. Dit is vergelijkbaar met het gewicht van 80 volwassenen op een woonbootdak van 80m2…… Deze beperking bleek helaas  uiteindelijk de bottleneck voor biodiverse daken op woonboten…..

Wilt u meer weten over de pilot biodiverse daken voor woonboten van Stadsdeel West i.s.m. Grachten van Smaragd, lees dan deze evaluatie: evaluatie biodiversiteitspilot

Oost begroot: Ja hoor, dubbel en dwars gewonnen!

Posted on by RianToon

Op 25 mei was het zover, de uitreiking van Oost begroot 22/23. Grachten van Smaragd heeft deze keer zowaar tweemaal !! gewonnen en krijgt nu alle kans om woonboten in de de stadsdelen Watergraafsmeer, Indische buurt, Oostelijke havengebied te vergroenen.

Woonbootbewoners in deze stadsdelen grijp dit jaar uw kans!

In het najaar zullen we een actie opzetten om zoveel mogelijk woonbootbewoners te ondersteunen bij het realiseren van hun eigen groen groener groenste dak. Wees voorbereid en doe de test op de onze website. Zodat u in het najaar behoort tot de gelukkigen. Want wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Lente-actie was groot succes! Bijna 40 woonbotendaken GROEN!

Posted on by RianToon

Twee maanden lang was het keihard werken want iedere TWEE dagen werd er in het stadsdeel Centrum of het stadsdeel West een woonbootdak vergroend! 360 m2 voor Centrum en 695 m2 voor West aan groene parkjes erbij. Dit is permanent natuur, want de enthousiaste woonbootbewoners apetrots op hun aanwinst, verzorgen het met verve. Het groene geschenk voor de bijna jarige stad weer een stapje dichterbij! Op naar de herfstactie 2023, houd deze site in de gaten!

 

 

Jaarverslag 2022 online Wat een fantastisch jaar 47 woonboten een groen dak!!

Posted on by RianToon

Het Grachten van Smaragd Jaarverslag 2022  (inclusief de jaarrekening en begroting 2022) is op 30 maart 2023 door het bestuur van de stichting goedgekeurd.

Uit het voorwoord van de voorzitter: 2022 was een onstuimig jaar voor Grachten van Smaragd. Samen met woonbotenverenging WOOS kwamen in Nieuw West vier groene woonbootdaken op één dag tot stand. Met de gewiekste direct mailing Lenteactie realiseerde de stichting respectievelijk 25 en 11 groene daken, in de stadsdelen Amsterdam Centrum en West. Voor het eerst moest de stichting woonbootbewoners teleurstellen omdat er geen startpremie meer beschikbaar was.

Voor Stadsdeel West tenslotte organiseerde Grachten van Smaragd een Biodiversiteitspilot. Acht biodiverse woonbotendaken, van drie leveranciers en waarvan zes volgens een nieuw concept, zijn aangelegd; in mei 2023 bekijken we de resultaten van deze pilot. Dit alles maakt 2022 een recordjaar, waarbij uit 91 aanmeldingen uiteindelijk 47 werkelijk van een groen woonbootdak konden worden voorzien.

We zijn er trots op dat Grachten van Smaragd over 2022 Samos Volunteers, een vrijwilligersorganisatie voor en met bootvluchtelingen op Samos kan ondersteunen met een donatie van € 1584,-. Het totaal aantal woonboten met een groen dak in Amsterdam loopt ondertussen tegen de 260, wat ons zeer verheugt.”

Van Singel naar Samos we hebben € 1.584,- gedoneerd! Daarvoor 1000 x dank!

Posted on by RianToon

We zijn er trots op dat over 2022 Grachten van Smaragd dankzij het record aantal gerealiseerde groene woonbootdaken de internationale vrijwilligersorganisatie voor en met bootvluchtelingen op Samos, Samos Volunteers, kan ondersteunen met een donatie van € 1.584.

Grachten van Smaragd ziet belangrijke lijnen tussen de noden in onze stad en elders in wereld. Waar vergroening hier is een grote noodzaak is, leidt de klimaatcrisis elders al tot klimaatvluchtelingen. Vanaf het moment dat de stichting een vrijwillige commissie van Sedumworld, nam ze zich voor “enige batig saldo van haar activiteiten toe te wenden voor de ondersteuning  van erkende goede doelen die bijdragen aan de verduurzaming van de planeet Aarde en haar bewoners.” Onder het motto ‘van bootbewoners, aan bootvluchtelingen’ lukte het de stichting voor het vierde jaar op rij een deel van het bedrag waarmee Sedumworld, GroenDakCoach en Dakbloemenweide de stichting helpen haar kantoorkosten te dekken te schenken aan Samos Volunteers in Griekenland. In de woorden van Rian:  “Het zijn druppels, maar ze reiken o zo ver. Uit eigen ervaring weet ik dat Samos Volunteer iedere cent die ze krijgen drie keer omdraaien, waardoor het zo veel meer waard wordt voor de ontheemde vluchtelingen. Een kopje thee, het opladen van je mobiel, een potje schaak of het naaien van kleding. Voor het Alpha Centre, de enige plek waar vluchtelingen droogte en warmte kunnen vinden in de winter en koelte in de zomer. Waar ze eens in de 3(!) maanden schone was kunnen krijgen. Alpha is ook de school waar vrijwilligers vanuit de hele wereld samen met de vluchtelingen zelf zorgen voor ontwikkeling en hoop.”

Wil je Samos Volunteers volgen op facebook? Dat kan hier!

Geef je groendak de kost!

Posted on by RianToon

Vrij naar de GroendakCoach Nieuwsbrief:

De eerste zonnestralen hebben zich al weer laten zien, het voorjaar staat voor de deur dus hoog tijd om uw groendak in gereedheid te brengen voor een optimaal resultaat! Het is nu namelijk de perfecte tijd om uw groendak te bemesten en bewateren.

Op deze manier komt het groendak straks weer het best tot zijn recht en geniet u van een mooi groen gekleurd groendak. U kunt mest bestellen in 1 en 5 kilo emmers. 1 kilo mest is goed voor 40 m2 groendak. Bestel uw mest bijvoorbeeld hier via de groendakcoach webshop.

Daarnaast kunt u nu alvast onderhoud plegen aan uw groendak door: alle afvoeren weer vrij te maken; bladeren en onkruid weg te halen en het dak weer een keer goed nat te maken, zodat uw groendak optimaal kan bloeien.

Wist u dat u het onderhoud aan uw groendak ook kunt laten uitvoeren? Neem dan contact met uw groenbedrijf naar keuze!

Knowledge Mile Floating Park Winnaar Voor & Door 2021

Posted on by RianToon

Samen met alle water- en walbewoners de daken van de woonboten aan de Nieuwe Heren, – Keizers -en -Achtergracht omtoveren tot één aaneengesloten, gevarieerd, biodivers, en bloemrijk drijvend park, dat één geheel vormt met het Knowledge Mile Park.

Het project Voor & Door looft prijzen uit voor de beste ideeën die van de Knowledge Mile een groene, duurzame en inclusieve stadsstraat maken. De ene winnaars van 2021is Stichting Grachten van Smaragd; Sophie Jurrjens,  oprichter en componist van Off-Track de andere.


Sophies Soundwalk gaat je tijdens een wandeling met een koptelefoon op de Knowledge Mile op een andere manier laten beleven. En straks dus ook het Knowledge Mile Floating Park!

​​​​​​​Beide winnaars hebben €2500 projectbudget ter beschikking gekregen. Bekijk het filmpje om zien wat ze met het budget gaan doen!

Knowledge Mile Park

En dat is 21, 22, 23, 24… en 25 startpremies uitgereikt!

Posted on by RianToon

Het jaar loopt ten einde maar Grachten van Smaragd zeker niet. In maar liefst drie stadsdelen; Centrum, West en Nieuw West gaan we het komend jaar startpremies uitreiken dus verzeker je er nu van dan ook jouw groen dak eindelijk mogelijk wordt. Meld je aan zoals velen voor jou deden en driekwart van je aanlegkosten worden vergoed. Lees over de nieuwste 5 woonbootbewoners die in 2021 hun groen dak aanlegden.

Nummer 21 Isabel Pfeiffer  Oude Schans. Met een pasgeboren baby opnieuw een zomer doorkomen met meer dan 30 graden? Dat niet weer, dacht Isabel Pfeiffer. Dus met hun tweede op komst was het voor haar en Eske Scavenius het perfecte moment om een groen dak aan te leggen zodat deze nieuwe wereldburger straks kan genieten van de koelte als hij of zijn in het woonschip rondkruipt. “De renovatie van het schip, waar ik ook geboren ben, voelt eindelijk af”, zegt Eske, “nu er een écht groen dak op ligt.” Vanuit de door Amstel 156 Architecten slim vergrote stuurhuur kijken Isabel en Eske al met een schuin oog naar het dak van de buren. “De buurman toonde al voorzichtige interesse om zijn grote stalen dak ook te veranderen, dan zijn we één grote groene tuin!” Wij duimen alvast dat dit gaat lukken.

Nummer 22 : Liz Pratt  Zeeburgerpad. Opgetogen en apetrots staat bierbrouwster Lizz Pratt te stralen voor haar prachtige groen dak. Ze had veel aarzelingen, zegt ze, steeds was er wel weer iemand die met ja-maar vragen kwam. Een reeks telefoontjes met Grachten van Smaragd maakt dat ze de knoop kon doorhakken en gooide ze met een zelfs al toegekende subsidie voor een half groen dak haar plan om: Ik ga gewoon voor mijn hele dak groen! En dat is het geworden: een oase aan groen, waaronder het  zoveel koeler, nu zoveel stiller is.

“Voorheen bleef ik me maar verbazen over hoe luid het gescharrel van vogels op mijn dak was,” glundert Liz,  “nu hoor ik dat niet en ben ik alleen maar blij dat nog meer vogels mijn dak vinden. Zelfs de vleermuizen uit de buurt heb ik er al op gezien. En hoeveel bijen! Zo blij dat het er nu ligt. Zonder de startpremie en de hulp van Grachten van Smaragd, had ik nog eeuwig kunnen dubben, nu geniet ik elk dag.

Nummer 23: Antonio Costa  Lijnbaansgracht. Een tweejaar stapsgewijze renovatie, verrassend bekroond met een onverwacht groendak. Creative tech designer Antonio Costa woonde al vier jaar in zijn woonark en als zijn financiën het toelieten kon hij een volgende stap maken:  de buitenkant schilderen, van binnen isoleren. Op zijn dak wilde hij twee extra ramen en zonnepanelen, maar zijn schaduwrijke ligging stak een stok voor het laatst. “Als je het nou eens combineert met een groendak,” opperde de ambtenaar Welstand “dat vergemakkelijk de acceptatie en zo het verkrijgen van de vergunning voor je dakramen.” Antonio’s zorgen over het extra gewicht werden overtuigend weggenomen door de groenleverancier die kon bogen op zijn jarenlange ervaring  met andere woonarken in de stad.

“Het aller bijzonderste is nog wel,” zegt Antonio, “dat ik veel meer waargenomen wordt in de buurt. Bij de aanleg staken mensen al vanaf hun balkon hun duimen omhoog of  kwamen naar beneden om zich voor te stellen en  een praatje te maken.” Zijn buren blijven vol lof over de groene smaragd waar ze nu op uitkijken en Antonio moet elke keer weer lachen dat hij op straat begroet wordt met “Hé, de groene Portugees!”

Nummer 24: Truusje de Bruin Dijksgracht. Brugwachter en havenmeester Truusje de Bruin is een aanmeldster bij Grachten van Smaragd van het aller eerste uur. Ze wilde heel graag, maar er was één klein probleempje: het schip was al gekocht maar het zelf naar wens bewoonbaar krijgen was nog wel even een klus! Na bijna twee jaar is het dan gelukt! In de zomer van 2021 hadden Truusje met dochter Puck het schip goed in de verf gezet te hebben, en als laatste de stuurhut geschuurd en gebeitst. Laat dat de lichtgewicht Sedum dan maar arriveren en zo geschiedde. Met dit prachtige groene dak hebben Truusje en Puck er al een nieuw klusje bij: hun buren gaan inspireren, zodat de Dijksgracht komende zomer helemaal groen wordt!

Nummer 25: Hannelore Scholte Prinsengracht. Laverend tussen de terrassen van de Prinsengracht, is de ingang van de woonark van landschap ontwerpster in opleiding Hannelore Scholte te vinden. De prachtige, geheel gerenoveerde woonark, betekende voor Hannelore een terugkeer naar de stad die ze zo node miste. “Ik geniet hier zo van het uitzicht en de voorbij trekkende plezierbootjes,’ zegt Hannelore. “Het groendak was een logische kers op de taart en blijft niet onopgemerkt. Onze deurbel heeft een camera en aan hoe vaak die aanspringt, merk ik hoe nieuwsgierige toeristen en voorbijgangers zich naar ons Sedum buigen om het eens goed te bekijken of zelfs aan te raken. Ik ga er vanuit dat ze hierdoor net zo geïnspireerd raken als wij om zelf ook een groen dak aan te gaan leggen.”