Grachten van Amsterdam

Het idee:

Alle woonboten een groendak! Een schitterend sieraad dat Amsterdam doet stralen. Een verjaardagscadeau voor Amsterdam in 2025, als de stad 750 jaar bestaat.

Grachten van Smaragd

Dit is ons uitzicht. Wat is er mooier dan uitkijken op het water? We genieten elke dag, alle seizoenen van de prachtige Da Costagracht, die voor ons ligt.

Als u wat langer kijkt, valt u dan ook iets op?

Links, voor, achter, rechts kijken we uit op woonboten. Als we over de brug fietsen ook.

Overal leven mensen op het water. In lange kleurige rijen zeer gevarieerde woonboten, netjes naast elkaar. Die boten zijn prachtig.

Maar die daken? Als lange, grijze stroken liggen ze langs de kades… een soort snelwegen midden in de gracht, midden in de stad. Kan je daar niet iets anders mee doen?

Blijkbaar wel, want op weg naar het centrum fietsen we regelmatig langs deze woonboot.

In een Amsterdamse gracht, een woonboot met een prachtig groen dak! Ja, het kan dus  anders.

In mijn werk (campusontwikkeling voor de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam) was ik betrokken bij een onderzoek naar Sedumdaken en het aanleggen van Sedumdaken. Het blijkt  dat ze: een waardevolle bijdrage te leveren aan het leefklimaat op de campus: door biodiversiteit, sedum trekt vlinders en bijen aan, het houdt fijn stof vast heeft een isolerend werking en is makkelijk te onderhouden.

En last but not least, ze zien prachtig uit. In het voorjaar en de zomer, en net zo goed in de winter en herfst. Als de stad grauw en grijs word: sedum blijft groen. Een genot voor het oog vanuit het raam, vanaf de fiets of tijdens een wandeling.

Hoe mooi zou het zijn als alle woonboten in Amsterdam een groen dak hadden?

Dat is precies het prachtige sieraad dat wat wij Amsterdam willen geven voor haar 750ste verjaardag in 2025.