Grachten van Amsterdam

<- back to Nieuws

16 december 2021

En dat is 21, 22, 23, 24… en 25 startpremies uitgereikt!

Het jaar loopt ten einde maar Grachten van Smaragd zeker niet. In maar liefst drie stadsdelen; Centrum, West en Nieuw West gaan we het komend jaar startpremies uitreiken dus verzeker je er nu van dan ook jouw groen dak eindelijk mogelijk wordt. Meld je aan zoals velen voor jou deden en driekwart van je aanlegkosten worden vergoed. Lees over de nieuwste 5 woonbootbewoners die in 2021 hun groen dak aanlegden.

Nummer 21 Isabel Pfeiffer  Oude Schans. Met een pasgeboren baby opnieuw een zomer doorkomen met meer dan 30 graden? Dat niet weer, dacht Isabel Pfeiffer. Dus met hun tweede op komst was het voor haar en Eske Scavenius het perfecte moment om een groen dak aan te leggen zodat deze nieuwe wereldburger straks kan genieten van de koelte als hij of zijn in het woonschip rondkruipt. “De renovatie van het schip, waar ik ook geboren ben, voelt eindelijk af”, zegt Eske, “nu er een écht groen dak op ligt.” Vanuit de door Amstel 156 Architecten slim vergrote stuurhuur kijken Isabel en Eske al met een schuin oog naar het dak van de buren. “De buurman toonde al voorzichtige interesse om zijn grote stalen dak ook te veranderen, dan zijn we één grote groene tuin!” Wij duimen alvast dat dit gaat lukken.

Nummer 22 : Liz Pratt  Zeeburgerpad. Opgetogen en apetrots staat bierbrouwster Lizz Pratt te stralen voor haar prachtige groen dak. Ze had veel aarzelingen, zegt ze, steeds was er wel weer iemand die met ja-maar vragen kwam. Een reeks telefoontjes met Grachten van Smaragd maakt dat ze de knoop kon doorhakken en gooide ze met een zelfs al toegekende subsidie voor een half groen dak haar plan om: Ik ga gewoon voor mijn hele dak groen! En dat is het geworden: een oase aan groen, waaronder het  zoveel koeler, nu zoveel stiller is.

“Voorheen bleef ik me maar verbazen over hoe luid het gescharrel van vogels op mijn dak was,” glundert Liz,  “nu hoor ik dat niet en ben ik alleen maar blij dat nog meer vogels mijn dak vinden. Zelfs de vleermuizen uit de buurt heb ik er al op gezien. En hoeveel bijen! Zo blij dat het er nu ligt. Zonder de startpremie en de hulp van Grachten van Smaragd, had ik nog eeuwig kunnen dubben, nu geniet ik elk dag.

Nummer 23: Antonio Costa  Lijnbaansgracht. Een tweejaar stapsgewijze renovatie, verrassend bekroond met een onverwacht groendak. Creative tech designer Antonio Costa woonde al vier jaar in zijn woonark en als zijn financiën het toelieten kon hij een volgende stap maken:  de buitenkant schilderen, van binnen isoleren. Op zijn dak wilde hij twee extra ramen en zonnepanelen, maar zijn schaduwrijke ligging stak een stok voor het laatst. “Als je het nou eens combineert met een groendak,” opperde de ambtenaar Welstand “dat vergemakkelijk de acceptatie en zo het verkrijgen van de vergunning voor je dakramen.” Antonio’s zorgen over het extra gewicht werden overtuigend weggenomen door de groenleverancier die kon bogen op zijn jarenlange ervaring  met andere woonarken in de stad.

“Het aller bijzonderste is nog wel,” zegt Antonio, “dat ik veel meer waargenomen wordt in de buurt. Bij de aanleg staken mensen al vanaf hun balkon hun duimen omhoog of  kwamen naar beneden om zich voor te stellen en  een praatje te maken.” Zijn buren blijven vol lof over de groene smaragd waar ze nu op uitkijken en Antonio moet elke keer weer lachen dat hij op straat begroet wordt met “Hé, de groene Portugees!”

Nummer 24: Truusje de Bruin Dijksgracht. Brugwachter en havenmeester Truusje de Bruin is een aanmeldster bij Grachten van Smaragd van het aller eerste uur. Ze wilde heel graag, maar er was één klein probleempje: het schip was al gekocht maar het zelf naar wens bewoonbaar krijgen was nog wel even een klus! Na bijna twee jaar is het dan gelukt! In de zomer van 2021 hadden Truusje met dochter Puck het schip goed in de verf gezet te hebben, en als laatste de stuurhut geschuurd en gebeitst. Laat dat de lichtgewicht Sedum dan maar arriveren en zo geschiedde. Met dit prachtige groene dak hebben Truusje en Puck er al een nieuw klusje bij: hun buren gaan inspireren, zodat de Dijksgracht komende zomer helemaal groen wordt!

Nummer 25: Hannelore Scholte Prinsengracht. Laverend tussen de terrassen van de Prinsengracht, is de ingang van de woonark van landschap ontwerpster in opleiding Hannelore Scholte te vinden. De prachtige, geheel gerenoveerde woonark, betekende voor Hannelore een terugkeer naar de stad die ze zo node miste. “Ik geniet hier zo van het uitzicht en de voorbij trekkende plezierbootjes,’ zegt Hannelore. “Het groendak was een logische kers op de taart en blijft niet onopgemerkt. Onze deurbel heeft een camera en aan hoe vaak die aanspringt, merk ik hoe nieuwsgierige toeristen en voorbijgangers zich naar ons Sedum buigen om het eens goed te bekijken of zelfs aan te raken. Ik ga er vanuit dat ze hierdoor net zo geïnspireerd raken als wij om zelf ook een groen dak aan te gaan leggen.”