Grachten van Amsterdam

Biodiverse groene woonbootdaken Pilot Stadsdeel West

Op het dak is nog een wereld te winnen. Voor geen enkel dak geldt dat zozeer als voor woonbootdaken. Ze liggen perfect in het zicht, en je mag er wettelijk geen terras van maken. De ideale plek dus voor om een groen stadsperkje te creëren dus! Omdat er bij woonboten echter iets bijzonders aan de hand is sloegen Stadsdeel West, de stichting Grachten van Smaragd – alle woonboten een groendak, de handen in een voor een bijzonder project: de Biodiverse Woonbootdaken Pilot.  

De opgave

Creëer een biodivers groendak, licht genoeg voor een woonboot.

Traditioneel geldt er in de groendakenwereld een vuistregel: hoe dikker de substraatlaag, des te gevarieerder de mogelijke beplanting. Tegelijkertijd geldt hoe dikker je deze laag maakt, des meer gewicht op het dak drukt. Woonboten, die vaak een lichtere dakconstructie hebben en met elke kilo die je op het dak legt dieper de gracht inzakken, kiezen tot op heden daarom veelal voor de lichtgewicht oplossing van een Sedummat-op-mineraalwol. Hierdoor kan het waterverzadigd gewicht beperkt blijven tot 55 kg/m2. Op zich een prachtige oplossing, die zich in de praktijk inmiddels breed bewezen heeft.

Stadsdeel West, één van de meeste versteende stedelijke gebieden van het land en tegelijkertijd zeer rijk aan woonboten en Stichting Grachten van Smaragd i.s.m. stadsecoloog Luc Sour, zes woonbootbewoners en drie groenbedrijven om te kijken hoe je toch en biodiverse begroeiing kunt creëren op een woonbootdak.

 

ZES verschillende proefdaken; het resultaat