Grachten van Amsterdam

Biodiverse Woonbootdaken Pilot Stadsdeel West

Op het dak is nog een wereld te winnen. Voor geen enkel dak geldt dat zozeer als voor woonbootdaken. Ze liggen perfect in het zicht, en je mag er wettelijk geen terras van maken. De ideale plek dus voor om een groen stadsperkje te creëren dus! Omdat er bij woonboten echter iets bijzonders aan de hand is sloegen Stadsdeel West, de stichting Grachten van Smaragd – alle woonboten een groendak de handen in een voor een bijzonder project: de Biodiverse Woonbootdaken Pilot.  

De opgave

Creëer een biodivers groendak, licht genoeg voor een woonboot.

Traditioneel geldt er in de groendakenwereld een vuistregel: hoe dikker de substraatlaag, des te gevarieerder de mogelijke beplanting. Tegelijkertijd geldt hoe dikker je deze laag maakt, des meer gewicht op het dak drukt. Woonboten, die vaak een lichtere dakconstructie hebben en met elke kilo die je op het dak legt dieper de gracht inzakken, kiezen tot op heden daarom veelal voor de lichtgewicht oplossing van een Sedummat-op-mineraalwol. Hierdoor kan het waterverzadigd gewicht beperkt blijven tot 45 kg/m2. Op zich een prachtige oplossing, die zich in de praktijk inmiddels breed bewezen heeft.

Stadsdeel West, één van de meeste versteende stedelijke gebieden van het land en tegelijkertijd zeer rijk aan woonboten en Stichting Grachten van Smaragd vroegen drie bedrijven om met voorstellen te komen hoe je toch en biodiverse begroeiing kunt creëren met een laag gewicht.

 

Drie verschillende proefdaken

Oplossing Dakbloemenweide: Op een speciaal voor de pilot samengesteld licht gewicht, voedselrijk substraat van x en zijn 40-60 soorten inheemse een- en meerjarige bloemen, kruiden en Sedums ingezaaid. Het is geen klant en klaar groenpakket, maar een over jaren groeiend systeem. Voor een groende aanblik in de winter zijn inheems Sedum in de mix verwerkt.

Oplossing Groendakcoach: Omgeven door een basis van Sedummatten op mineraalwol zijn op substraat eilanden gecreëerd waar op aarde verschillende plantjes zijn gestekt. Door met eilandjes te werken blijft het benodigd extra substraat compact. Daarnaast zijn er leefgebieden voor insecten gecreëerd middels bijenhotels, vermolmd hout en zandgebiedjes.

Oplossing Sedumworld: Een kruidenmix mat op mineraalwol met extra substraat, omsloten door een rand van Sedummatten op mineraalwol. De kruidmix is een keur van inheems planten en de Sedumrand zorgt dat het dak altijd een groene aanblik geeft.

 

Vervolg

Sinds 8 juni zijn alle 6 proefdaken gelegd. Aan het eind van de zomer 2022 wordt een inventarisatie gemaakt van hoe de verschillende daken erbij liggen. Als de proef geslaagd is, betekent het dat zowel woonbootbewoners als ook eigenaren van lichtgeconstrueerde schuurtjes en uitbouwen voortaan uit een breder palet oplossingen kunnen kiezen voor hun dak!

Zelf doen?

Geïnsprireerd door de pilot en zelf ook interesse in een groendak? Neem dan als woonboot eigenaar contact op met Grachten van Smaragd. Gaat het om een ander dak? Neem dan contact op met het Groene Loket. Mocht uw dak van uw woonhuis, hotel of kantoorpand willen vergroenen, informeer eens bij Rooftoprevolution, zij zijn hierin gespecialiseerd.